Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Szpinak po żydowsku

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Macę połamać na spore  kawałki. Wymieszać mleko z 4 jajkami i zalać macę.
2.Szpinak rozmrozić.
3.Posiekać  dymkę i zeszklić ją  na łyżce oleju, dodać szpinak i pozostałe 2 jajka oraz starty ser.
4.Fetę pokroić w niewielką kostkę, pomidory w oleju pokroić w paseczki i dodać  do szpinaku wraz z orzechami. Doprawić farsz szpinakowy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać.
5.W wysmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu ułożyć  nasączone  kawałki macy, na niej warstwę szpinaku, znów warstwę macy i znów szpinak, znów maca: maca powinna być ostatnią warstwą.
6.Wstawić zapiekankę  do nagrzanego do temperatury 180 °C   i piec około 45-50 minut.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Feta

Najnowsze komentarze