Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 150g sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego! twarogowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! twardego
  • kilka rzodkiewek
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka długich listków szczypiorku cienkiego
  • kilka liści sałaty
  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 150g sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego! twarogowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! twardego
  • kilka rzodkiewek
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka długich listków szczypiorku cienkiego
  • kilka liści sałaty
  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony

Sposób przygotowania:

Serek rozcieramy dobrze dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być zwarta. Masę doprawiamy odrobiną soli, cukru i pieprzu (w/g własnego smaku), formujemy kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie kształtujemy je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkrawamy piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki kroimy na półplasterki. Z sera żółtego wykrawamy trójkąty, na których usiądą szczurki. Uformowanym szczurkom robimy oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wciskamy w tułów z masy twarogowej.

Złożenie koreczka - na spód kładziemy piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowujemy do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadzamy na łączkę z liści sałaty ii listków natki. Podajemy z sosem. Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem.

Sos: rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: