Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:

Jako nadzienie:
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych lub morelowych
  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę
  • 2 garści rodzynek
  • łyżeczka cynamonu

Do posypania:
  • 3 łyżki cukru pudru

Do wysmarowania blaszki:
  • łyżka masła

Do jej wysypania:
  • łyżka kaszy manny

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

Jako nadzienie:
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych lub morelowych
  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę
  • 2 garści rodzynek
  • łyżeczka cynamonu

Do posypania:
  • 3 łyżki cukru pudru

Do wysmarowania blaszki:
  • łyżka masła

Do jej wysypania:
  • łyżka kaszy manny

Sposób przygotowania:

1.Przesiekać dokładnie mąkę i proszek z masłem, dodać serek, śmietanę  i cukier waniliowy, zagnieść ciasto.
2.Połową ciasta wyłożyć posmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną średnią blaszkę, posmarować placek powidłami, posypać leciutko cynamonem.
3.Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, poukładać na dnie szarlotki,  każdy otwór po gnieździe nasiennym wypełniając rodzynkami.
4.Rozwałkować pozostawione ciasto i placek rozłożyć na jabłkach.
5.Piec szarlotkę około 40 - 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Najnowsze komentarze