Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sosu pomidorowego. Kroimy cebulę na drobną kostkę i szklimy na patelni z niewielką ilością oleju. Dorzucamy kawałki pomidorów razem z zalewą. Przyprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, łączymy je z mąką i mieszamy. Dodajemy powoli mleko i cały czas nie przestajemy mieszać, by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Można także dodać gałkę muszkatołową.
Smarujemy dno naczynia do pieczenia beszamelem, na to kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Wylewamy na nią część sosu pomidorowego, układamy ser i smarujemy go beszamelem. Robimy tak samo z kolejnymi warstwami. Przy ostatniej warstwie makaronu smarujemy tylko wierzch beszamelem i na to kładziemy ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 50 minut w 180 stopniach.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze