Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN


Do posmarowania formy(ok.20x30 cm):
  • 2 łyżki masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do posmarowania formy(ok.20x30 cm):
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1.Ser zetrzeć na tarce.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki ,ugotować na parze do zupełnej miękkości, ostudzić.
3.Ziemniaki rozdrobnić  tłuczkiem do ziemniaków, dodać mąkę i starty ser, wymieszać.
4.Żółtka ubić  z mlekiem, dodać do ziemniaków, wymieszać.
5.Ziemniaki przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
6.Ubić sztywną pianę z białek,dodać do masy ziemniaczanej, delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
7.Przełożyć masę do posmarowanej obficie masłem formy.
8.Pokroić twarde masło na plasterki, poukładać na wierzchu sufletu.
9.W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec suflet, aż zrumieni się wierzch, czyli około 35-40 minut.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Emmentaler

Najnowsze komentarze