Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.bataty upiec w piekarniku (50 minut) lub obrać  i ugotować w wodzie, ale pieczone są  smaczniejsze.
2.Miąższ patatów przecisnąć  przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.
3.Na dużej patelni roztopić  3 łyżki masła, dodać  bardzo drobno posiekaną  cebulę i smażyć mieszając, aż stanie się  miękka. Wsypać mąkę i mieszając nadal smażyć , aż spieni się i zbieleje.
4.Zagrzać mleko i wlewać, energicznie mieszając , gotować 2 minuty ,aż sos zgęstnieje.
5.Do sosu dodać sól, pieprz, gałkę, imbir i ziele angielskie.
6.Kiedy sos lekko wystygnie dodawać po jednym żółtka energicznie mieszając. Dodać puree z patatów, starty gruyer i znów wymieszać.
7.Wysoką żaroodporną formę  posmarować połową łyżki masła, wysypać  parmezanem, przełożyć masę sufletową, po wierzchu posypać parmezanem.
8.W piekarniku nagrzanym do 180 st. C zapiekać suflet 50 minut.Podawać od razu z dodatkiem keczupu lub z sokiem pomidorowym.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan[ser]Ggruyere[/ser]

Najnowsze komentarze