Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Suflet serowy z sosem ziołowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 30 PLN



Na sos:

  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka śmietanki 12- proc.


Do wysmarowania naczynia do zapiekania:
1 łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na sos:

  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka śmietanki 12- proc.


Do wysmarowania naczynia do zapiekania:
1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować. Żółtka wymieszać z mąką w dużym kubku na jednolitą masę. Stopniowo dolewać wrzące mleko, aż masa stanie się gładka, przelać ją do pozostałego w garnku gorącego mleka. Mieszając gotować 10 minut, aż masa zgęstnieje. Dodać wówczas starty ser i mieszając podgrzewać, aż się stopi. Doprawić pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową. Ostudzić.

Ubić bardzo sztywną pianę z białek, dodać ostrożnie do wystudzonej masy, przełożyć do naczynia do zapiekania (napełniając do dwóch trzecich wysokości), piec około 35 minut w 220 st. C, do momentu, kiedy suflet wyrośnie i zrumieni się z wierzchu. Ostrożnie wyjąć z piekarnika. Podawać od razu, ponieważ delikatny suflet mógłby opaść.

Sos przygotować w trakcie pieczenia sufletu: wymieszać posiekany szczypior z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz śmietanką. Zagotować. Podawać w sosjerce.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Gruyere
Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do ...

Najnowsze komentarze