Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Zetrzeć ser. Roztopić masło w garnku. Wsypać mąkę i mieszać tak by nie było grudek. Wlać gorące mleko i nadal mieszać trzymając na małym ogniu. Gdy zgęstnieje zdjąć z kuchenki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy sufletu i wymieszać dokładnie. Dodać ser, szczyptę świeżo startego pieprzu i startej gałki muszkatołowej.

Ponownie wymieszać. Teraz ostrożnie dodawać pianę mieszając aż powstanie jednolita masa. Cztery foremki (lub jedną dużą) obficie posmarować masłem i wlać masę sufletową. Piec przez kwadrans jeśli w małych foremkach lub 40 minut jeśli w dużej foremce. Ostatnie 3 minuty z włączonym termoobiegiem.

Najnowsze komentarze