Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 10 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • pokrojona skórka pomarańczowa smażona w cukrze.

Na masę serową:

Do smarowania blaszki:
  • 1 łyżka oliwy lub smalcu,

Do posmarowania ciasta po wierzchu:
  • 2 żółtka.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 10 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • pokrojona skórka pomarańczowa smażona w cukrze.

Na masę serową:

Do smarowania blaszki:
  • 1 łyżka oliwy lub smalcu,

Do posmarowania ciasta po wierzchu:
  • 2 żółtka.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże rozrobić  ciepłym  mlekiem  z  łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do pozostałej mąki, wraz  żółtkami i cukrem. Chwilę wyrabiać, a kiedy zacznie odstawać od rąk lub łyżki – wlać rozpuszczone masło. Jeszcze raz  wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować masę serową : ser zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera wraz z masłem, ucierając wszystko razem dodawać bakalie. Na koniec dodać ubitą pianę, wymieszać. Kiedy ciasto wyrośnie osiągając podwójną objętość rozwałkować  na duży płat (lub dwa mniejsze) rozsmarować na wierzchu masę serową, zwinąć i odstawić w nasmarowanych blaszkach do kolejnego wyrośnięcia. Kiedy strucle wyrosną posmarować  wierzch  rozbitymi żółtkami. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 st.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: