Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż wytopi się tłuszcz, a mięso uzyska złoty kolor. W czasie smażenia dodać pokrojony na kawałki czosnek. Po chwili czosnek wyjąć. W miseczce rozbełtać widelcem jajka i dodatkowe żółtko, dodać starty ser, posiekaną zieloną pieruszkę, posolić i wymieszać. Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić gdy jeszcze jest twardawy czyli al dente i przełożyć do ogrzanej wazy. Następnie na makaron wlać sos czyli jajka z mięsem, tartym serem, tłuszczem i śmietaną. Dodać sporo pieprzu.Wymieszać przy pomocy dwóch widelców.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Pecorino
Pod ogólną nazwą Pecorino (od słowa ‘pecora’, czyli owca), kryją się sery różnego pochodzenia, mniej lub bardziej dojrzałe. Najbardziej znane to Pecorino Romano i Pecorino Toscano.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: