Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • ¾ szklanki oleju do smażenia

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • ¾ szklanki oleju do smażenia

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Przygotować farsz: cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać ugotowaną kaszę i pokruszony widelcem ser oraz ser żółty, doprawić solą i pieprzem.
2.Przygotować ciasto: ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć gorące przez praskę lub zmielić w maszynce, po czym dodać mąkę, jajka i sól, wyrobić ciasto.
3.Rozwałkować ciasto na mniej więcej 3 milimetrowej grubości placek, wykrawać szeroką szklanką krążki, nakładać po trochu farsz i sklejać  pierożki.
4.Na rozgrzanym oleju smażyć pierożki  na rumiano z obu stron

Najnowsze komentarze