Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Serowo-różane pierożki

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

Na ciasto:

Do wałkowania:
  • 3 - 4 łyżki mąki.

Do nadziewania:
  • pół słoiczka konfitury z płatków róży,

Do posypania:
  • 2 łyżki cukru-pudru

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

Do wałkowania:
  • 3 - 4 łyżki mąki.

Do nadziewania:
  • pół słoiczka konfitury z płatków róży,

Do posypania:
  • 2 łyżki cukru-pudru

Sposób przygotowania:

Twaróg zemleć  w  maszynce do mięsa, dodać żółtko i mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, po czym zawinięte w folię  umieścić na godzinę w lodówce. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować  na grubość  2 - 3 milimetrów podsypując nieco mąki. Wycinać szklanką krążki, na środku każdego układać odrobinę konfitury i starannie zlepiać brzegi, które można posmarować pozostałym  białkiem. Upiec pierożki w piekarniku w temperaturze 200 st C. Powinny być  złociste. Wyjęte z piekarnika ciastka posypać przez sitko cukrem pudrem.

Najnowsze komentarze