Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • spora szczypta soli
  • jajko
  • 3 łyżki masła

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • spora szczypta soli
  • jajko
  • 3 łyżki masła

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Przygotować ciasto: pokruszone drożdże zalać  mlekiem, dodać  2 łyżki mąki, cukier i odstawić  w ciepłe miejsce. Kiedy zaczną pracować, dodać pozostałą mąkę, szczyptę soli, jajko, roztopione masło, wymieszać, po czym chwilę wyrabiać, aż  ciasto zacznie odstawać od ręki. Nakryte ściereczką ustawić  w ciepłym miejscu ,aby wyrosło.
2.Przygotować farsz:ser rozdrobnić  widelcem, dodać śmietanę, żółtko oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na grubość 2 centymetrów, wyciąć kółka szeroką szklanką ,na każdym ułożyć łyżkę farszu serowego, zlepić ciasto formując  kulę, ułożyć drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
4.Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. C, piec drożdżówki około 15 minut.
5.Białą czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, smarować nią wierzchy drożdżówek.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: