Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

  • Na ciasto: 2 szklanki mąki, 4 dag drożdży, łyżeczka cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 6 łyżek masła, 2 jaja, szczypta soli.
  • Na farsz: 40 dag sera trzykrotnie mielonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy.
  • Do posmarowania ciastek: białko.
  • Do posypania: 3 łyżki cukru rafinady.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Na ciasto: 2 szklanki mąki, 4 dag drożdży, łyżeczka cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 6 łyżek masła, 2 jaja, szczypta soli.
  • Na farsz: 40 dag sera trzykrotnie mielonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy.
  • Do posmarowania ciastek: białko.
  • Do posypania: 3 łyżki cukru rafinady.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odrobiną ciepłego mleka.
2. Jaja ubić z cukrem.
3. Połączyć ubite jaja z rozczynem, mąką, pozostałym ciepłym mlekiem i roztopionym masłem, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, po czym odstawić nakryte ściereczką, aby podrosło.
4. Przygotować farsz: ser wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
5. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, rozwałkować na placek grubości 1 cm.
6. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz, zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około półtora do dwóch cm.
7. Ułożyć ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków. Powinny być ułożone w dość dużej odległości od siebie, ponieważ urosną. Odstawić co najmniej na pół godziny.
7. Ciastka posmarować białkiem po wierzchu (czyli  stronie, na której widać zawinięte warstwy ciasta i farszu), posypać cukrem rafinadą. Piec w  temperaturze 180 st. C około 25 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: