Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

Na masę makową:
  • 1 gotowa masa makowa w puszce
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ew. dowolna polewa

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

Na masę makową:
  • 1 gotowa masa makowa w puszce
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ew. dowolna polewa

Sposób przygotowania:

Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 wykleić na prostokątną blaszkę 25*40 cm (wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pozostałe ciasto zamrozić. Składniki masy serowej zmiksować. Na masę makową: cukier puder utrzeć z 2 żółtkami na białą masę, dodać mak i ucierać razem. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wmieszać w masę makową. Na wyklejoną ciastem blaszkę nałożyć masę makową a na nią masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożoną 1/3 ciasta. Piec w 180 stopniach ok.50-55 minut. Można polać dowolną polewą.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: