Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 1 dag suszonych drożdży,
  • 5 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy.

Masa:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 1 dag suszonych drożdży,
  • 5 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy.

Masa:

Sposób przygotowania:

Ciasto: Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier, sól, jajko i masło. Wlać letnie mleko, zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Masa: Mandarynki dokładnie osączyć na sitku i rozdrobnić. Twaróg zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 15 dag cukru oraz twarogiem. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, delikatnie połączyć z masą twarogową. Następnie 2/3 masy wymieszać z kakao a 1/3 masy z mandarynkami. Prostokątną blachę natłuścić i obsypać mąką, wylepić ciastem- zrobić ranty. Wyłożyć ciemną masę, na wierzch białą z mandarynkami. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: