Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Do posmarowania blaszki:
  • łyżka masła.

Na masę serową:

Na masę makową:
  • 25 dag mielonego maku (jeśli używamy mak nie mielony, trzeba go sparzyć i zmielić  trzykrotnie w maszynce do mięsa),
  • 4 kopiaste łyżki cukru,
  • jajko,
  • cukier waniliowy,
  • pół szklanki mleka.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Do posmarowania blaszki:
  • łyżka masła.

Na masę serową:

Na masę makową:
  • 25 dag mielonego maku (jeśli używamy mak nie mielony, trzeba go sparzyć i zmielić  trzykrotnie w maszynce do mięsa),
  • 4 kopiaste łyżki cukru,
  • jajko,
  • cukier waniliowy,
  • pół szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasta. W torebce plastikowej włożyć na 30 minut do lodówki. Wymieszać mak z cukrem oraz cukrem waniliowym i jajkiem, wlać zagotowane mleko, wymieszać. Przygotować masę serową: utrzeć twaróg z budyniem oraz cukrem, dodać  rodzynki i sok z cytryny do smaku. Dodać żółtka, wymieszać. Z białek ubić  sztywną  pianę  i dodać ostrożnie mieszając do masy serowej.Wysmarować masłem duża blaszkę z piekarnika. Rozwałkowac ciasto i ułożyć na  blaszce. Na kruchym cieście rozłożyć warstwę maku a na nim masę twarogową. Wygładzić wierzch. Piec w temperaturze 175 st.  C godzinę.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: