Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:

  • półtorej szklanki mąki,
  • 15 dag masła.

Na nadzienie:

  • 25 dag tłustego białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego!,
  • 4 jaja,
  • 6 łyżek miodu,
  • pół szklanki rodzynek,
  • na czubek łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Do wysmarowania formy:

  • łyżka oliwy lub oleju.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • półtorej szklanki mąki,
  • 15 dag masła.

Na nadzienie:

  • 25 dag tłustego białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego!,
  • 4 jaja,
  • 6 łyżek miodu,
  • pół szklanki rodzynek,
  • na czubek łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Do wysmarowania formy:

  • łyżka oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: przesiekać masło z mąką, dodać  2 łyżki wody i  szybko zagnieść ciasto.
2. Posmarować olejem tortownicę i wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
3. Ser zemleć w maszynce  z sitkiem o małych oczkach.
4. Żółtka utrzeć z miodem, po czym ucierając dalej połączyć z mielonym serem.
5. Ubić sztywną pianę z ochłodzonych białek i dodać do masy żółtkowo - serowej, dodać rodzynki, cynamon i wymieszać.
6. Wyłożyć masę serową na ciasto, wyrównać wierzch i piec 35 minut w temperaturze 200 st C. Po upieczeniu posypać  sernik cukrem pudrem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: