Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (450 g),
  • ½ szklanki cukru (100 g),
  • 250 g masła (kostka),
  • 5 żółtek, 
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

Piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (450 g),
  • ½ szklanki cukru (100 g),
  • 250 g masła (kostka),
  • 5 żółtek, 
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

Piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać  masę serową. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu. Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze