Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Seler naciowy zapiekany pod serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 30 PLN

  • 1 opakowanie selera naciowego,
  • sól, pieprz,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki śmietany,
  • 15 dag starego sera, najlepiej EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Mix FitSer topiony Mix FitŻyczymy smacznego!.


Do smarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 opakowanie selera naciowego,
  • sól, pieprz,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki śmietany,
  • 15 dag starego sera, najlepiej EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Mix FitSer topiony Mix FitŻyczymy smacznego!.


Do smarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Łodygi selera obrać z włókien, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, obgotować 3 minuty we wrzącej, lekko posolonej wodzie. Odsączone kawałki selera ułożyć w posmarowanym masłem lub margaryną żaroodpornym naczyniu.

Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać 1 szklankę wywaru z selera oraz śmietanę i dwie trzecie startego sera. Mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Polać nim seler, posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać w 180 st. C, aż ser się zrumieni.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Emmentaler
Jego ojczyzną są zbocza gór w dolinie rzeki Emmen, w kantonie Bern. Pierwszy raz pojawia się w dokumentach z 1542 roku. Prawdziwy ser alpejski początkowo był produkowany przez ...

Najnowsze komentarze