Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Seler naciowy zapiekany pod serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 30 PLN



Do smarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Do smarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Łodygi selera obrać z włókien, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, obgotować 3 minuty we wrzącej, lekko posolonej wodzie. Odsączone kawałki selera ułożyć w posmarowanym masłem lub margaryną żaroodpornym naczyniu.

Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać 1 szklankę wywaru z selera oraz śmietanę i dwie trzecie startego sera. Mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Polać nim seler, posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać w 180 st. C, aż ser się zrumieni.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Emmentaler
Jego ojczyzną są zbocza gór w dolinie rzeki Emmen, w kantonie Bern. Pierwszy raz pojawia się w dokumentach z 1542 roku. Prawdziwy ser alpejski początkowo był produkowany przez ...

Najnowsze komentarze