Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Schabowe w zupełnie innej postaci

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 6 kotletów schabowych bez kostki,
  • 3 jaja, ,
  • niepełna szklanka mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki startego  żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki i pół łyżki posiekanej świeżej bazylii ,
  • 3 duże pory,
  • 2 kremowe 100-gramowe serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony EmmentalerSer topiony EmmentalerSer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony MixtettSer topiony MixtettŻyczymy smacznego!,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • łyżka masła,
  • jakakolwiek przyprawa warzywna,
  • sól, pieprz,

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 kotletów schabowych bez kostki,
  • 3 jaja, ,
  • niepełna szklanka mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki startego  żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki i pół łyżki posiekanej świeżej bazylii ,
  • 3 duże pory,
  • 2 kremowe 100-gramowe serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony EmmentalerSer topiony EmmentalerSer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony MixtettSer topiony MixtettŻyczymy smacznego!,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • łyżka masła,
  • jakakolwiek przyprawa warzywna,
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

Odłożyć półtorej łyżki mąki, pozostałą  zmiksować z jajkami, startym żółtym serem, posiekaną zieloną pietruszką i bazylią oraz solą, pieprzem i powoli wlewanym mlekiem. Odstawić  ciasto co najmniej na pół godziny. Kotlety zbić, oprószyć  mąką,  lekko posolić i posypać pozostawioną mąką. Topione serki włożyć do zamrażalnika. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet maczać w cieście, smażyć na oleju po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać masło. Ułożyć kotlety na żaroodpornym półmisku, na każdym kotlecie położyć  połówkę  pora. Serki lekko zmrożone zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, posypać  serem kotlety z porami. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekać kotlety, aż ser na wierzchu się zrumieni.

Najnowsze komentarze