Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Sałatka z serem z błękitną pleśnią

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN


Na sos:
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek   czosnku,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki płynnego miodu,
  • 2 łyżki posiekanej jak najdrobniej zielonej pietruszki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek   czosnku,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki płynnego miodu,
  • 2 łyżki posiekanej jak najdrobniej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Umyte papryki  podpiec w temperaturze 200 st C przez około 15 minut, po czym włożyć do plastikowego woreczka. Po chwili  obrać ze skóry i odrzucić  gniazda nasienne. Pokroić  miąższ na  szerokie paski. Cykorię umyć, usunąć  uszkodzone listki, wykroić  gorzki głąb, listki pokroić  w szerokie paski. Gruszkę bez obierania pokroić na cienkie plasterki. Szpinak umyć i osuszyć w suszarce do sałaty. Ser pleśniowy pokruszyć  przy pomocy widelca. Czosnek  posiekać  lub przecisnąć przez praskę. Składniki sosu  dokładnie wymieszać. W dużej salaterce układać najpierw szpinak, na nim pokrojoną cykorię,  paprykę  i plasterki gruszki. Wierzch sałatki posypać  pokruszonym serem, polać sałatkę  sosem. Wymieszać na stole i od razu zjadać.

Najnowsze komentarze