Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Sałatka z pieczarek warstwowa

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 75 dag pieczarek
  • ok.15 cm kawałek pora (białą część)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 4 ogórki małosolne
  • ok.10 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 łyżek majonezu

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 75 dag pieczarek
  • ok.15 cm kawałek pora (białą część)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 4 ogórki małosolne
  • ok.10 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

3 jajka pokrojone w kostkę rozłożyć równomiernie na dnie sałatki, posypać połową posiekanego szczypiorku.Oprószyć pieprzem. Majonez połączyć dokładnie z jogurtem naturalnym, lekko osolić. Posmarować jajka cienką warstwą sosu. Pieczarki obgotować w lekko osolonym wrzątku, ostudzić, pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie ćwierć plasterki,sparzyć wrzątkiem,ostudzić i lekko osolić.

Połowę pieczarek rozłożyć jako drugą warstwę, na to połowę groszku konserwowego, połowę pora i pokrojone w kostkę 2 ogórki małosolne,oprószyć pieprzem, lekko posolić. Posmarować sosem. Trzecia i czwarta warstwa jest identyczna jak pierwsza i druga. Wierzch posmarować samym majonezem i zetrzeć na to ser żółty na tarce o małych (ale nie najmniejszych) oczkach. Udekorować. Schłodzić przed podaniem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: