Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN


Na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jaja
  • 5-6 filecików lub koreczków anchois
  • łyżka musztardy, najlepiej Dijon
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jaja
  • 5-6 filecików lub koreczków anchois
  • łyżka musztardy, najlepiej Dijon
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Przygotować sos: w salaterce całe jaja roztrzepać z solą, dodać roztarte widelcem fileciki lub koreczki anchois. Ubijając łyżką lub mikserem ręcznym wlewać po trochu oliwę, na koniec dodać musztardę, sól i pieprz. Sos można też wykonać w malakserze wkładając całe jaja, musztardę i  anchois, chwilę miksować, następnie wlewać powoli cieniutkim strumyczkiem oliwę. 
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pieczywo. Obsmażyć grzanki ze wszystkich stron.
3.Sałatę umyć, osuszyć, porwać na drobne części, ułożyć w dużej misce.
4.Sałatę polać sosem, posypać  grzankami, pokrojonym na małe plasterki kurczęcym mięsem i płatkami parmezanu. Od razu podawać.

Najnowsze komentarze