Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Ryżowo-serowe talary

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzać na głębszej  patelni, dodać  posiekaną  drobno cebulę, zeszklić ją, po czym dodać suchy ryż i podsmażać do momentu, kiedy wchłonie masło. Dolać do ryżu niepełne 2 szklanki lekko osolonej  wody i gotować do momentu, kiedy ryż wchłonie wodę. Do ryżu dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać  i odstawić co najmniej na 20 minut, aby ostygł. Do chłodnego ryżu dodać serek homogenizowany, jajko, posiekaną pietruszkę i bazylię a także posiekaną drobniutko papryczkę; doprawić  solą  i  ew. pieprzem. Z serowo-ryżowej masy  formować kulki wielkości śliwki renklody, spłaszczać nadając kształt „talara”, panierować w tartej bułce. Rozgrzać na patelni olej i smażyć talary z obu stron, po czym odkładać na papierowy kuchenny ręcznik , aby odsączyć  nadmiar tłuszczu

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: