Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Ryżowe krążki z serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • szklanka ryżu,
  • półtorej szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki rodzynek,
  • spora szczypta cynamonu,
  • 2 jaja.

Na farsz:

Do panierowania:
  • białko jajka,
  • 3/4  szklanki tartej bułki.

Do smażenia:
  • 3/4  szklanki oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • szklanka ryżu,
  • półtorej szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki rodzynek,
  • spora szczypta cynamonu,
  • 2 jaja.

Na farsz:

Do panierowania:
  • białko jajka,
  • 3/4  szklanki tartej bułki.

Do smażenia:
  • 3/4  szklanki oleju

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło, dodać suchy ryż i chwilę  smażyć, aż ryż stanie się szklisty, wtedy wlać  mleko i gotować 10 minut, dodać rodzynki oraz cynamon i gotować,  aż ryż  stanie się kleisty. Ostudzić. Chłodny ryż wyrobić  z 2 jajkami na  jednorodną masę. Twaróg  rozdrobnić widelcem dodać żółtko i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Formować z masy ryżowej placuszki, nakładać łyżeczkę farszu serowego, po czym zlepiać i formować płaski kotlecik. Panierować ryżowe krążki w ubitym z łyżeczką wody białkiem, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Osączać z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: