Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • półtorej torebki ryżu do gotowania
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 dag rodzynek
  • 3/4 szklanki ciemnych winogron
  • 6 jak najmniejszych  szalotek
  • centymetrowej grubości duży plasterek wędzonego boczku
  • łyżka oliwy
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji:
  • kilka listków świeżej mięty

Do foremek:
  • łyżka oliwy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • półtorej torebki ryżu do gotowania
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 dag rodzynek
  • 3/4 szklanki ciemnych winogron
  • 6 jak najmniejszych  szalotek
  • centymetrowej grubości duży plasterek wędzonego boczku
  • łyżka oliwy
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji:
  • kilka listków świeżej mięty

Do foremek:
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

1.Ryż zalać w garnuszku szklanką bulionu i gotować 20 minut, osączyć, ostudzić.
2.Rodzynki namoczyć w szklance wrzącej wody. Kiedy napęcznieją - odsączyć.
3.Pokrojony w  kostkę boczek podsmażyć  na chrupko na oliwie, dodać obrane, ale pozostawione w całości szalotki. Kiedy się zeszklą wlać pozostały bulion i gotować 5 minut, odcedzić.
4.Ryż wymieszać z boczkiem i cebulkami, winogronami, rodzynkami, dodać jajka i żółty ser, doprawić solą i pieprzem.
5.Nieduże żaroodporne kokilki posmarować oliwą, ponakładać do nich masę ryżową.
6.Piekarnik nagrzać  do temperatury 200°C i zapiec kokilki około 20 minut

Najnowsze komentarze