Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Ryba zapiekana na makaronie ryżowym

Dodany , autor nina_s

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 50PLN

  • 100g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • słoiczek kaparów TaoTao
  • 1 wędzona duża makrela
  • 1 por
  • 2 ostre papryczki bez pestek (czerwone peperoni)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego w zalewie
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania
  • oliwa z oliwek

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 100g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • słoiczek kaparów TaoTao
  • 1 wędzona duża makrela
  • 1 por
  • 2 ostre papryczki bez pestek (czerwone peperoni)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego w zalewie
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Muszę wam powiedzieć że makaron ryżowy w zapiekance jest rewelacyjny! Zapiekanka na takim makaronie jest bardzo puszysta i delikatna, więc można pozwolić sobie na ostrzejsze przyprawy! Pierwszy raz zapiekałam makaron ryżowy - i gorąco polecam! A teraz przepis: Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Obierz dokładnierybę ze skóry i ości. Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie makaron, a na nim promeniście kawałki ryby.

Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem, masą pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyz w czasie zapiekania wysuszy się. Posyp posiekanym zielonym pieprzem. Górę udekoruj plasterkemi pora (biała część), kaparami, paseczkami peperoni wciskając je delikatnie w masę, żeby nie wystawały. Pasek z porów dodatkowo polej oliwą z oliwek. Ryba i dodatki sa wystarczajaco słone i pikantne, więc moim zdaniem nie trzeba więcej doprawiać. Wstaw do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj, aż masa całkowicie się zetnie. Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki. Po wyjęciu udekoruj frędzelkami z pora, podaj z sosem chili lub pomidorowym, jeśli ktoś lubi.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: