Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Rugelach - ciastka żydowskie

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • 1/2 standardowej kostki masła, 125g,
  • 125 g tłustego białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 łyżka zwykłego cukru
  • 1 jajko kurze,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu


NADZIENIE:

  • 1 kostka 250g masła
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 250 g rodzynek i moreli,
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1/2 standardowej kostki masła, 125g,
  • 125 g tłustego białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 łyżka zwykłego cukru
  • 1 jajko kurze,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu


NADZIENIE:

  • 1 kostka 250g masła
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 250 g rodzynek i moreli,
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Sposób przygotowania:

Rugelach to tradycyjne ciasteczka kuchni żydowskiej, podawane podczas Chanuki

CIASTO: ser biały zmielić, dodać miękkie masło i utrzeć. Następnie dodać jajko, sól i 3/4 mąki - zagnieść ciasto - powinno być miękkie, plastyczne jak...plastelina i nie kleić się do rąk, jeśli trzeba dosypać resztę mąki (jej ilość zależy od wielkości jaja i wilgotności sera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.

NADZIENIE: orzechy posiekać, rodzynki i morele też. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło roztopić, przestudzić - wydaje się go dużo, ale tyle ma być.

WYKONANIE: ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować, podsypując lekko mąką, na placek o średnicy m/w 15 cm. Placek posmarować 4 łyżeczkami rozpuszczonego masła, posypać orzechami i owocami a następnie posypać równomiernie 4 czubatymi łyżeczkami cukru z cynamonem. Każdy placek pokroić na 6 trójkątów a te zwinąć delikatnie od szerszego brzegu do środka.

Ciastka ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki+2 arkusze papieru). Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ładnie się zezłocą, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły! Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjąć, wstawić drugą. Kiedy wystygną można jeść.

Polecam bo są na prawdę pyszne!
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: