Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na farsz:

Do posmarowania blachy:
  • łyżka masła
  • do jej posypania: łyżka tartej bułki

Do posmarowania rolad:
  • jajko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na farsz:

Do posmarowania blachy:
  • łyżka masła
  • do jej posypania: łyżka tartej bułki

Do posmarowania rolad:
  • jajko

Sposób przygotowania:

1.Masło schłodzić, posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i śmietanę.  Zagnieść ciasto, uformować kule i zawiniętą w woreczek plastikowy przechować w lodówce.
2.Twaróg  wymieszać widelcem z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz bazylią  dodaną do smaku.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować  na stolnicy ,rozsmarować  na nim  farsz i znów schłodzić rulon, po czym pokroić ostrym nożem na plastry.
4.Roladki ułożyć na posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką blaszce. Posmarować  rozkłóconym jajkiem.
5.W piekarniku nagrzanym  do temperatury 220°C piec roladki 25 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: