Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 50PLN

  • 20 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania rozmrożonych węgierek
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe do posypania

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 20 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania rozmrożonych węgierek
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

1.Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać masło, sól, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć szybko jednolite ciasto i uformować  kulę, którą włożyć do lodówki na godzinę.
2.Rozwałkować  oziębione ciasto na prostokąt 40 x 60 cm.
3.Śliwki osączyć z nadmiaru soku, lub pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z orzechami i tartą bułką. Rozłożyć na cieście równą warstwą.
4.Ciasto zwinąć ciasno w roladę i mocno  zlepić końce.
5.Ostrym nożem pokroić na 20 plastrów. Roladki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 200°C.

Najnowsze komentarze