Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Rolada w sosie pieczarkowym

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Wyrobić dokładnie mikserem mąkę (2 łyżki odłożyć) z jajkami, olejem i połową łyżeczki soli. Raz jeszcze zagnieść ciasto wilgotnymi rękami, zawinąć w przezroczystą folię i odłożyć na 30 minut. W tym samym czasie  przebrać szpinak, opłukać go, osączyć na sitku, następnie drobno pokroić. Obrać 2 cebule, skroić je w drobną kostkę. Pokroić wędzony boczek na małe kawałki, dobrze wysmażyć na suchej patelni.

Dodać posiekaną cebulę, lekko ją podsmażyć z boczkiem. Wrzucić szpinak i dusić przykryte około 10 minut stale mieszając. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Rozwałkować ciasto na czystej ściereczce w prostokąt. Rozłożyć na nim masę warzywną, posypać tatym żółtym serem. Zwinąć dość ciasno w ściereczce formując zgrabną roladę. Końce ściereczki zwinąć mocno nitką. Włożyć roladę do rondla z osolonym wrzątkiem, gotować 30 minut na małym ogniu. Obrać i posiekać pozostałe cebule.

Dobrze oczyścić pieczarki, umyć, pokroić na połówki. Smażyć na tłuszczu z cebulą 6-8 minut, oprószyć resztą mąki. Zasmażyć, podlać śmietaną i rosołem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. wyjąć roladę z wody, odwinąć ze ściereczki. Ułożyć na półmisku, pokroić w plastry.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: