Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Ser bez parafinowej skórki włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia mięs, zamknąć klipsem usunąwszy najpierw powietrze. Włożyć woreczek do gorącej wody i na bardzo małym ogniu gotować do momentu, kiedy ser wyraźnie staje się miękki. Jest to zazwyczaj około 30 minut, nawet do godziny. Przygotować farsz: posiekać drobno kiełbasę, wymieszać serek topiony z kiełbasą, zieloną pietruszką, papryką słodką i ostrą przyprawą .Wyjąć ugotowany w woreczku ser, rozwałkować na jak największy prostokąt. Posmarować równo farszem i zwinąć elastyczny płat sera tak, jak makowiec. Owinąć folia spożywczą i ochłodzić w lodówce. Kroić dopiero po 10 - 12 godzinach, kiedy rolada doskonale zastygnie.

Poznaj ser użyty w przepisie:

[ser]Ser topiony[/ser]
Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa „founde” otrzymywana poprzez ogrzewanie mocno dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: