Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 50 dag mąki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • spora szczypta soli czosnkowej

Na nadzienie:

Do posmarowania wierzchu rolady:
  • 2 żółtka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 50 dag mąki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • spora szczypta soli czosnkowej

Na nadzienie:

Do posmarowania wierzchu rolady:
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:


1.Rozpuścić  drożdże w  2 szklankach ciepłej wody, dodać połowę mąki, sól i oliwę, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę i wyrobić  ciasto.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm, lekko posypać solą czosnkową.
3.Plasterki wędlin oraz serów porozrywać na mniejsze kawałki i poukładać na cieście, zwinąć roladę. Posmarować wierzch żółtkami i piec w temperaturze 190°C  około 30 minut.
Kroić można dopiero po 10-15 minutach. Podawać na ciepło.

Najnowsze komentarze