Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

CIASTO:

  • 200g maki pszennej tortowej
  • 15 g drożdży w kostce
  • 1/4 szklanki mleka ciepłego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki cukru kryształ
  • sztypta soli.


NADZIENIE

POLEWA TRUSKAWKOWA:

  • 3 łyżki śmietany 125
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1/2 opakowania budyniu truskawkowego.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 200g maki pszennej tortowej
  • 15 g drożdży w kostce
  • 1/4 szklanki mleka ciepłego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki cukru kryształ
  • sztypta soli.


NADZIENIE

POLEWA TRUSKAWKOWA:

  • 3 łyżki śmietany 125
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1/2 opakowania budyniu truskawkowego.

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże ,margarynę kroimy w małą  kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i wlewamy rozrobione drożdże oraz miękką margarynę. Dokładnie zagniatamy i wstawiamy w misce porcelanowej do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie ser rozdrabniamy z żółtkiem i cukrem. Gdy minie godzina ,wyciągamy ciasto z lodówki ,wykładamy na stolnice obsypaną mąką i wałkujemy na koło.

Wykrawamy kształt trójkatów .Na każdy nakładmy łyżeczkę farszu ,zwijamy w kształt rogalika.Układamy na blasze i pieczemy 18 minut w temp.200* C.

Polewa:
Najlepiej w patelce teflonowej rozmieszać śmietanę z cukrem .Stawiamy na gaz,na mały palnik i mieszamy aż cukier się rozpuści.Dodajemy budyń truskawkowyi dokładnie mieszamy.Polewamy przestudzone rogaliki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze