Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 3 spore ziemniaki (ugotowane)
  • 0,5kg mąki
  • 12,5dag masła
  • 1 jajko
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • 12,5dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 3 brykiety szpinaku mrożonego-całe liście
  • 1 szczypta czosnku granulowanego

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3 spore ziemniaki (ugotowane)
  • 0,5kg mąki
  • 12,5dag masła
  • 1 jajko
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • 12,5dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 3 brykiety szpinaku mrożonego-całe liście
  • 1 szczypta czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Ser feta rozgniotłam widelcem,dodałam rozmrożony szpinak i czosnek granulowany. Roztarłam farsz razem na gładką pastę. Przygotowałam blachę do pieczenia,wykładając ją papierem do pieczenia. Wybiłam do miseczki 2 żółtka. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni,termoobieg. Ciepłe ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Gdy ostygły wbiłam 1 jajko i wlałam stopione,letnie masło. Dosypałam proszek do pieczenia,sól i pieprz a na koniec przesianą mąkę. Zagniotłam szybko ciasto. Podzieliłam je na
dwie części. Jedną przykryłam ściereczką a drugą rozwałkowałam na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.Pokroiłam placek na cztery części i każdą z nich jeszcze na 3. Na każdym z 12 trójkątów nałożyłam w szerszym końcu po łyżeczce farszu. Zwijałam w rulon zaczynając od szerszego boku.Rogi zacisnęłam palcami, by farsz nie wyleciał i układałam rogaliki na papierze do pieczenia.Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta.Starałam się to robić dość szybko, bo ciasto z czasem robiło się rzadsze. Gdy wszystkie rogaliki były
zrobione pędzelkiem posmarowałam wierzchy rozmąconymi żółtkami i posypałam sezamem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Rogaliki są mięciutkie i pyszne. Część zniknęła od razu a kilka zdążyłam schować i córka zabrała na wycieczkę.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: