Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, dodać posiekane drobno dymki. Smażyć nie dopuszczając do zrumienienia. Wsypać ryż i smażyć, aż wchłonie tłuszcz. Wlać bulion i 1 szklankę wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli, od czasu do czasu mieszać. Dwie łyżki masła rozgrzać, dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę i zielony groszek, pokrojoną w plasterki cukinię. Kiedy ryż jest już ugotowany i wchłonie cały płyn, dodać warzywa, doprawić pieprzem i solą, jeszcze chwilę gotować bez przykrycia. Na koniec dodać do rizotta ser, wymieszać i od razu podawać.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
Parmezan to ser twardy, o ziarnistej konststencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Przede wszystkim powszechnie znany jako najpopularniejszy na świecie ser do ucierania. Jest to ser typu grana, twardy, robiony z pasteryzowanego twarogu.

Najnowsze komentarze