Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka,
  • pół szklanki zielonego konserwowego groszku,
  • 15 dag pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 dymki wraz ze szczypiorem,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 szklanki surowego ryżu,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
  • 2/3 szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! lub innego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka,
  • pół szklanki zielonego konserwowego groszku,
  • 15 dag pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 dymki wraz ze szczypiorem,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 szklanki surowego ryżu,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
  • 2/3 szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! lub innego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, dodać posiekane drobno dymki. Smażyć nie dopuszczając do zrumienienia. Wsypać ryż i smażyć, aż wchłonie tłuszcz. Wlać bulion i 1 szklankę wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli, od czasu do czasu mieszać. Dwie łyżki masła rozgrzać, dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę i zielony groszek, pokrojoną w plasterki cukinię. Kiedy ryż jest już ugotowany i wchłonie cały płyn, dodać warzywa, doprawić pieprzem i solą, jeszcze chwilę gotować bez przykrycia. Na koniec dodać do rizotta ser, wymieszać i od razu podawać.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
Parmezan to ser twardy, o ziarnistej konststencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Przede wszystkim powszechnie znany jako najpopularniejszy na świecie ser do ucierania. Jest to ser typu grana, twardy, robiony z pasteryzowanego twarogu.

Najnowsze komentarze