Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Na 6 łyżkach masła podsmażać (nie rumieniąc) posiekaną jak najdrobniej cebulę. Po 5 minutach dodać surowy ryż i smażyć, mieszając dalsze 2 minuty, po czym wlać wino, wsypać sól, pieprz i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, aż wino wyparuje. Wówczas dolać pół szklanki gorącego bulionu i gotować aż ryż wchłonie płyn, wówczas znów dolać pół szklanki, znów gotować i powtarzać tę czynność, aż ryż wchłonie 2,5 szklanki.

Rozpuścić w bulionie niteczki szafranu, wlać ostatnią porcję bulionu. Ryż powinien być po 20 minutach gotowy, lecz nie rozgotowany. Na koniec wmieszać ostatnią łyżkę masła i stary ser. Podawać gorące.

Najnowsze komentarze