Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 8 średnichjędrnych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • średnia cukinia,
  • szklanka łuskanego, zielonego groszku (może być konserwowy lub mrożony),
  • 3/4 szklanki ryżu do risotta,
  • 3 szklanki bulionu cielęcego kostki,
  • 3 łyżki oliwy i łyżka masła,
  • pół szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano (lub niepełna łyżka suszonego),
  • sól,
  • pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 8 średnichjędrnych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • średnia cukinia,
  • szklanka łuskanego, zielonego groszku (może być konserwowy lub mrożony),
  • 3/4 szklanki ryżu do risotta,
  • 3 szklanki bulionu cielęcego kostki,
  • 3 łyżki oliwy i łyżka masła,
  • pół szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano (lub niepełna łyżka suszonego),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać łyżkę masła z łyżką  oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić, po czym dodać suchy ryż i smażyć, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
2. Pokroić cukinię w kostkę i dodać do ryżu wraz ze szklanką bulionu, chwilę gotować, aż ryż wchłonie cały płyn.
3. Kiedy ryż znów wchłonie cały płyn dodać groszek i drugą szklankę  bulionu, znów gotować dłuższą chwilę i wlać trzecią szklankę bulionu. Gotować aż ryż stanie się miękki, a nawet nieco się rozklei, zestawić z ognia, dodać w miarę potrzeby sól i pieprz, Parmezan i zioła, wymieszać.
4. Pościnać  górną część pomidorów, wydrążyć łyżeczką miąższ z wnętrza (można go zużyć do zupy lub sosu). W wydrążenie nałożyć risotto, nakryć  ścięta częścią, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać  pozostałą  oliwą i wstawić  na 30 minut do  nagrzanego do 280 st C piekarnika.

Najnowsze komentarze