Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 50 dag ryżu na risotto(arborio)
  • 70 dag mrożonego(lub w sezonie świeżego) zielonego wyłuskanego groszku
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki drobno pokrojonego wędzonego boczku(jeśli to możliwe prawdziwej włoskiej pancetty)
  • cebula
  • pietruszka
  • ½ szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • ok.1,5 szklanki bulionu cielęcego z kostki
  • sól

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag ryżu na risotto(arborio)
  • 70 dag mrożonego(lub w sezonie świeżego) zielonego wyłuskanego groszku
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki drobno pokrojonego wędzonego boczku(jeśli to możliwe prawdziwej włoskiej pancetty)
  • cebula
  • pietruszka
  • ½ szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • ok.1,5 szklanki bulionu cielęcego z kostki
  • sól

Sposób przygotowania:

1.Połowę masła rozpuścić na patelni, dodać posiekaną cebulę i po chwili pokrojony boczek oraz  startą na grubej tarce jarzynowej pietruszkę. Chwilę podsmażać, po czym dodać groszek i smażyć jeszcze 5 minut.
2.Do podsmażonych składników dodać  bulion i kiedy się zagotuje dodać surowy ryż. Gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn ,spróbować, jeśli jeszcze nie jest dość miękki, wlać jeszcze kilka łyżek bulionu lub wody.
3.Dodać  pozostałe masło, doprawić  według potrzeby  solą, posypać startym parmezanem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: