Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Rigatoni ze szpinakiem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN


Na nadzienie:

Na sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • szklanka białego wina,
  • sól, pieprz,
  • odrobina startej gałki muszkatołowej 

Do wysmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na nadzienie:

Na sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • szklanka białego wina,
  • sól, pieprz,
  • odrobina startej gałki muszkatołowej 

Do wysmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Listki szpinaku umyć, dokładnie odsączyć, można  odwirować  w wirówce do sałaty, przesiekać kilkakrotnie nożem, po czym na 2 łyżkach  masła podsmażyć. Serek  homogenizowany rozetrzeć widelcem, dodać pół szklanki startego parmezanu, posiekane jaja na twardo, podsmażony szpinak i zioła lub przyprawę ziołową  oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku  solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki rigatoni obgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odcedzić. Rurki napełniać   przygotowanym nadzieniem przy pomocy małej łyżeczki.

Przygotować sos: rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, smażyć, aż spieni się i zbieleje, po czym  wlewać cienkim strumyczkiem mleko i wino, gotować, aż  sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. W żaroodpornym płytkim naczyniu wylać na dno połowę  sosu, na nim poukładać nadziane rigatoni, polać  drugą połową sosu, posypać  pozostałą  połową szklanki parmezanu. Nagrzać  piekarnik do temperatury 180 st. C  i zapiekać  potrawę 30 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: