Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Regaty na liściach sałaty

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • nieduże jajka kurze (z jednego powstaną 2 koreczki)
  • kilka cienkich plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! twardego
  • kawałek sera (plaster grubości 5-10 mm)
  • do smaku: sól, papryka mielona
  • do przybrania: kilka liści sałaty, kilka gałązek cienkiego szczypiorku
  • wykałaczki lub szpadki


sos:

  • 2-4 łyżki majonezu
  • 2-4 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki pikantnego ketchupu

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • nieduże jajka kurze (z jednego powstaną 2 koreczki)
  • kilka cienkich plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! twardego
  • kawałek sera (plaster grubości 5-10 mm)
  • do smaku: sól, papryka mielona
  • do przybrania: kilka liści sałaty, kilka gałązek cienkiego szczypiorku
  • wykałaczki lub szpadki


sos:

  • 2-4 łyżki majonezu
  • 2-4 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy, gotujemy na twardo a gdy dobrze wystygną obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół. Gruby plaster sera kroimy na kawałki ok. 2x2 cm. Z cienkich plasterków wycinamy trójkąty. Każdą połówkę jajka układamy na kostce sera, oprószamy solą i papryką. Na wykałaczkę nakładamy żagiel (trójkątny plasterek sera) i wbijamy ją aż do podstawy czyli poprzez jajko do kostki sera pod spodem. Żaglówki ustawiamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W miseczce obok podajemy sos. Do tych koreczków wybierajmy jajka małe aby łatwo było je jeść.

Sos: majonez mieszamy z jogurtem i ketchupem, doprawiamy ew. solą i mieloną papryką w/g własnego smaku, mieszamy dokładnie.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: