Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • półtorej szklanki (30 dag) mąki razowej
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Na farsz:

Do pokraszenia:
  • 2 łyżki stopionego masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • półtorej szklanki (30 dag) mąki razowej
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Na farsz:

Do pokraszenia:
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

1.Z podanych  składników zagnieść ciasto. Przykryte miseczką  odłożyć na kilkanaście minut.
2.Szpinak  świeży umyć ,obgotować i po odsączeniu posiekać. Mrożony tylko rozmrozić.
3.Rozgrzać masło na patelni, dodać szpinak, smażyć 5 minut mieszając.
4.Wymieszać jajka z mąką i rozgniecioną widelcem fetą, dodać do szpinaku i dalej podgrzewać, aby nabrał właściwej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem  i gałką muszkatołową.
5.Ciasto wałkować cienko  na posypanej mąką  stolnicy. Szklanką wykrawać krążki, nakładać na nie pół łyżeczki nadzienia, składać i dokładnie sklejać.
6.Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę, wrzucić pierogi i gotować minutę od wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową. Polać stopionym masłem.

Najnowsze komentarze