Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN


Do smażenia:
  • szklanka oleju z pestek winogron,
  • szczypta soli.

Do posypania:
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do smażenia:
  • szklanka oleju z pestek winogron,
  • szczypta soli.

Do posypania:
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Wymieszać serek z jajkami, mąką i  skórką pomarańczową. Na patelni rozgrzać  część oleju, układać  łyżką po kilka racuszków ,smażyć na złocisto z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na papierowym kuchennym ręczniku,  aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed smażeniem każdej  kolejnej  porcji racuszków dolewać  na patelnię nieco oleju.Racuszki podawać posypane przez sitko cukrem pudrem.

Przygotowując ciasto na racuszki należy uważać aby nie wsypać zbyt dużo mąki: jeśli ser jest  dość gęsty wystarczy nawet ¼ szklanki mąki.Racuszki takie można  przygotować także z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast ricotty, choć te z ricotty są  znacznie bardziej delikatne w smaku.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: