Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Na ciasto:

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 0,5 łyżeczki soli.



Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 0,5 łyżeczki soli.



Na farsz:

Sposób przygotowania:

Masło posiekać nożem, zmieszać z mąką, dodać soli, dolać odrobinę wody i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kule i włożyć ją do lodówki. Po 30 minutach wyjąć, rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 cm. Wyłożyć nim posmarowaną masłem tortownicę. Ciasto zalegające dno i ścianki tortownicy ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową i wysypać ziarnami fasoli. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec kwadrans.

Wyjąć folię z fasolą i zastąpić ją farszem z pokrojonego w kostkę boczku zmieszanego z pianą z jajek, śmietaną, startym serem, natką, solą i pieprzem. Piec pół godziny w 200 st. C. Podawać na gorąco.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Emmentaler
Produkowany jest w postaci wielkich, 100 kilogramowych kręgów. Według znawców gigantyczne rozmiary Emmentalera wzięły z konieczności magazynowania nabiału podczas ostrych i długich alpejskich zim. Chociaż czasy się zmieniły i nawet najsroższe zimy łatwiej przetrwać, zwyczaj formowania ogromnych kręgów pozostał.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: