Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • > 100 PLN

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajo
  • 100 g dobrego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • oraz łyżka bułki tartej do wysmarowania i obsypania formy


FARSZ:


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajo
  • 100 g dobrego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • oraz łyżka bułki tartej do wysmarowania i obsypania formy


FARSZ:


Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Robimy wgłębienie na środku, do którego wbijamy całe jajko, na brzegach układamy pokrojone w kostkę zimne masło. Długim nożem siekamy składniki, aż do momentu kiedy powstaną grudki, które bardzo szybko zagniatamy i formujemy kulę. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Bakłażana kroimy na podłużne plastry grubości 5 mm, solimy z dwóch stron i układamy na sito na ok. 30 minut.
W międzyczasie zabieramy się za zalewę: rozkłócone jaja ze śmietaną doprawiamy solą, pieprzem, bazylia i szczyptą kurkumy. W tym czasie skonfrontowany z solą bakłażan zdążył puścić soki, przez co pozbył się niepożądanej goryczki. Koniecznie osuszmy go papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka oliwą zmieszaną z ziołami prowansalskimi i pieprzem a następnie krótko rumienimy na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Na ostudzonego bakłażana układamy szynkę i plastry sera po czym zwijamy bardzo ściśle roladki, każdą z nich przekrajmy na pół.
Nasze ciasto odleżało już swoje w lodówce, czas je szybko rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowana oliwą i obsypaną bułką tartą formę. Aby spód był odpowiednio kruchy nakłuwamy go dość gęsto widelcem. Na wierzch układamy przygotowane wcześniej roladki, najlepiej tak, aby oberżynowa skórka była na górze. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczno-śmietanową. Lekko oprószamy ostra papryczką i czym prędzej wkładamy quiche do nagrzanego do 200st. piekarnika.
Jeszcze tylko 40 minut cierpliwości i można się delektować. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, ale zawsze w towarzystwie odpowiednio schłodzonego rieslinga. Subtelny bakłażan doskonale komponuje się z wyraźniejszymi w smaku serem i szynką, co w połączeniu z niezwykle kruchym ciastem gwarantuje niezwykle przyjemne kulinarne doznania.
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Gouda
Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych serów holenderskich. Powstaje z mleka krowiego w mieście Gouda [nazwę tę wymawia się "chuda” i jego najbliższej okolicy.
Gruyere
To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Naturalna, czerwonobrązowa skórka jest twarda, sucha i pokryta jest całym mnóstwem maleńkich otworów. Ten ser żółty jest ciemniejszy niż Emmentaler, ale jego konsystencja jest bardziej gęsta i zwarta.
Mozzarella
Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką fakturę.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: