Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pyszny wiejski barszcz

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 3 średnie buraki
  • 3 łyżki barszczu buraczanego z butelki
  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki i szklanka śmietany 12-proc.
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól
  • pieprz
  • ew. szczypta cukru
  • 3 łyżki siekanego koperku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3 średnie buraki
  • 3 łyżki barszczu buraczanego z butelki
  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki i szklanka śmietany 12-proc.
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól
  • pieprz
  • ew. szczypta cukru
  • 3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

1.Mięso umyć pokroić na kawałki, włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki.
2.Włoszczyznę i mięso oraz liść laurowy   zalać  w garnku 8 szklankami wrzącej wody i gotować aż warzywa i mięso będą zupełnie miękkie.
3.Buraki ugotować w skórkach, kiedy będą miękkie obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
4.Przecedzić wywar, włoszczyznę można użyć do przygotowania sałatki, mięso pokroić na drobne kawałki.
5.Wywar, pokrojone mięso i starte buraki umieścić  w garnku, dodać  buraczany barszcz z butelki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ew. cukrem a także majerankiem.
6.Wymieszać śmietanę z mąką ,dodać do zupy i zagotować. Posypać zupę siekanym koperkiem.

Najnowsze komentarze