Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 30 PLN

  • szklanka ryżu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 5 jaj
  • 25 dag półtłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50 dag świeżych moreli lub duża puszka moreli w syropie
  • 2 szklanki mleka
  • dodatkowo 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • liście melisy do przybrania

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • szklanka ryżu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 5 jaj
  • 25 dag półtłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50 dag świeżych moreli lub duża puszka moreli w syropie
  • 2 szklanki mleka
  • dodatkowo 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • liście melisy do przybrania

Sposób przygotowania:

1.Ryż opłukać, zalać w garnku 2 szklankami wrzącej wody i gotować do miękkości. Gotowy przepłukać zimną wodą.
2.Wysmarować formę do zapiekania masłem, wyłożyć  połowę ugotowanego ryżu.
3.Mikserem utrzeć twaróg z 3 żółtkami i cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na warstwę ryżu. Na twarogu ułożyć  kolejną warstwę ryżu. Wygładzić wierzch.
4.Zmiksować mleko z pozostałymi jajkami i wylać  na wierzch zapiekanki.
5.Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i zapiekać deser 10 minut. W tym czasie ubić sztywna piane z pozostałych białek, pianę wyłożyć na wierzch deseru i zapiekać znów 10 minut, do lekkiego przyrumienienia się piany.
6.Gotowy deser posypać cukrem pudrem i przybrać listkami melisy.

Najnowsze komentarze