Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pyszna ryżowa sałatka z polędwicą i serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 2 (100-gramowe) woreczki ryżu,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • strąk suszonej ostrej papryki,
  • 2 szklanki bulionu cielęcego ( z kostki),
  • mięsista czerwona papryka,
  • 10 dag pokrojonego w plasterki sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 15 dag polędwicy,
  • szklanka konserwowej fasolki szparagowej,
  • mała (200 gramowa)  puszeczka konserwowej kukurydzy,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki ,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Na sos:
  • 4 łyżki dobrego majonezu,
  • pół szklanki jogurtu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • łyżka octu winnego lub soku cytrynowego,
  • sól, pieprz do smaku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 (100-gramowe) woreczki ryżu,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • strąk suszonej ostrej papryki,
  • 2 szklanki bulionu cielęcego ( z kostki),
  • mięsista czerwona papryka,
  • 10 dag pokrojonego w plasterki sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 15 dag polędwicy,
  • szklanka konserwowej fasolki szparagowej,
  • mała (200 gramowa)  puszeczka konserwowej kukurydzy,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki ,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Na sos:
  • 4 łyżki dobrego majonezu,
  • pół szklanki jogurtu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • łyżka octu winnego lub soku cytrynowego,
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju  zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać ryż i  strąk ostrej papryki oraz  bulion. Pod przykryciem  gotować 15 minut, po czym wyjąć papryczkę i dalej gotować jeszcze 10 minut. Przełożyć ryż do dużej salaterki i ostudzić mieszając od czasu do czasu widelcem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić w cienkie paski. Podobnie w cienkie paski pokroić plastry sera oraz polędwicę; fasolkę  podzielić na mniejsze części, kukurydzę odcedzić  z zalewy. Wymieszać wszystkie powyższe składniki z ryżem, dodać mieloną słodką paprykę  i posiekaną zieloną  pietruszkę. Majonez wymieszać z jogurtem, keczupem oraz sokiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Polać sałatkę sosem majonezowym.

Najnowsze komentarze