Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Puree ziemniaczane z mielonym mięsem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa(dowolnego)
  • 3 łyżki tartej bułki i ½ szklanki mleka
  • cebula
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ szklanki startego dowolnego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Do posmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa(dowolnego)
  • 3 łyżki tartej bułki i ½ szklanki mleka
  • cebula
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ szklanki startego dowolnego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Do posmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc na puree dodając sól i pieprz do smaku.
2.Tartą bułkę zalać gorącym  mlekiem  i odstawić na 10 minut.
3.Mięso połączyć z posiekaną jak najdrobniej cebulą, tartą bułką,jajami, dodać sól, pieprz i część papryki. Dokładnie wyrobić.
4.Wyłożyć mięso do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, wygładzić  wierzch. Posypać startym żółtym serem.
5.W piekarniku nagrzanym do 180 °C zapiekać mięso około 30 minut, po czym wyjąć, nałożyć na wierzch doprawione ziemniaki, wygładzić wierzch i posypać serem.
6.W piekarniku zapiekać całość około 10 minut albo do momentu, kiedy ser się stopi i zacznie rumienić.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą mieloną papryką.

Najnowsze komentarze